Recente cijfers tonen aan dat Bodegraven-Reeuwijk, ondanks een daling, nog steeds boven het landelijk gemiddelde zit met 84 procent van de inwoners die een rijbewijs bezitten. In vergelijking met soortgelijke gemeenten is dit echter lager dan het gemiddelde van 85 procent, zo bevestigt het CBS.
In het afgelopen jaar is het percentage inwoners met een rijbewijs in Bodegraven-Reeuwijk gedaald van 84,2 procent naar 84 procent. Vergeleken met 2019 is dit zelfs een afname van 0,6 procent. Terwijl landelijk gezien het aantal rijbewijshouders licht toenam, van 11,2 miljoen voor corona tot 11,7 miljoen in 2025.
Een interessante observatie is dat gemeenten met een hogere urbanisatiegraad over het algemeen een lager percentage inwoners met een rijbewijs hebben. In 'zeer sterk stedelijke' gemeenten bezit gemiddeld 71,2 procent een rijbewijs, terwijl dit in 'niet stedelijke' gemeenten oploopt tot 84,7 procent. Bodegraven-Reeuwijk, geclassificeerd als matig stedelijk, heeft relatief gezien meer rijbewijsbezitters dan andere gemeenten in dezelfde categorie.
De gemeente Amsterdam heeft het laagste percentage inwoners met een rijbewijs, namelijk 61,3 procent. Maastricht en Den Haag volgen respectievelijk op de tweede en derde plaats. Aan de andere kant hebben Tubbergen, Staphorst en Wierden de hoogste percentages rijbewijsbezitters, met Tubbergen als koploper met 91,3 procent.
Opvallende veranderingen in rijbewijsbezit zijn zichtbaar binnen verschillende leeftijdsgroepen. Het aantal jongeren tussen 16 en 20 jaar met een rijbewijs is afgenomen met 9,8 procent ten opzichte van 2019, terwijl het aantal 75-plussers met een rijbewijs aanzienlijk is gestegen met 45,7 procent. In provincie Zuid-Holland lijkt deze trend zich voort te zetten, waar de daling bij jongeren minder sterk en de stijging bij ouderen opvallend is.
De analyse van rijbewijsgegevens wijst uit dat Bodegraven-Reeuwijk, ondanks een daling, nog steeds boven het landelijk gemiddelde zit. Factoren zoals urbanisatie en leeftijd spelen een significante rol bij het rijbewijsbezit binnen Nederlandse gemeenten. Deze inzichten bieden waardevolle perspectieven voor beleidsmakers en mobiliteitsdeskundigen om de mobiliteit binnen verschillende regio's te begrijpen en te verbeteren.