Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van der Kamp

Diverse inwoners hebben op 9 januari 2018 de sfeervolle nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bijgewoond. In zijn traditionele nieuwjaarstoespraak stond burgemeester Christiaan van der Kamp stil bij al het goede lokale nieuws in het afgelopen jaar. Zijn toespraak is hier terug te lezen.

Hartelijke welkom allemaal op onze nieuwjaarsreceptie, in het bijzonder, inwoners die betrokken zijn in het maatschappelijk middenveld, het bedrijfsleven, de lokale politiek en zoals de traditie inmiddels wil een speciaal welkom aan onze nieuwe inwoners die een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen.

U heeft zojuist een film gezien van slagerij Rietveld. Deze onderneming is genomineerd voor de ondernemersprijs Midden-Holland. En gisteren hebben ze op een haar na de prijs gemist. Graag vraag ik de familie Rietveld naar voren.

Voordat ik mijn nieuwjaarspeech uitspreek wil ik graag een enkel persoonlijk punt met u delen:

Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander, gaf in zijn kersttoespraak aan dat hij dankbaar was het afgelopen jaar de 50 jarige leeftijd te hebben mogen vieren. Die dankbare leeftijd heb ik ook mogen bereiken het afgelopen jaar, maar meer nog ben ik dankbaar dat de koning het besluit tot herbenoeming heeft getekend na een positief advies van de gemeenteraad. Zodoende sta ik hier wederom als uw burgemeester en ik mag zeggen met het grootste genoegen. Dank ook voor de vele reacties die ik mocht ontvangen.

Dames en Heren,

U woont in de gemeente die het afgelopen jaar de wereldpers heeft gehaald met de beroemde oversteek led strips. De pers uit oa. New York, Hongkong en Londen, maar ook uit veel andere landen waren geïnteresseerd in deze innovatieve ontwikkeling van het bedrijf HIG in samenwerking met de gemeente. De volgende uitvinding staat in de startblokken om hier getest te gaan worden de eerste beweegbare breedtebeperking voor kwetsbare buitenwegen is geplaatst.

Sta mij toe enkele hoogtepunten van het afgelopen jaar te noemen:

We zijn fairtrade gemeente geworden dankzij de inspanningen van een lokale werkgroep, de winkeliers en de gemeente.

We hebben de bouwproductie flink zien toenemen, waarbij gasloos bouwen de norm is. Ontwikkelaars en bouwers hebben we in contact gebracht met kennisinstellingen om versneld over te gaan op duurzame huizen.

In Bodegraven hebben we nadrukkelijk de samenwerking gezocht met winkeliers, pandeigenaren, inwoners van het centrum om tot een nieuw en bruisend centrum te komen. Gezamenlijk is de centrumvisie tot stand gekomen en wordt er hard gewerkt aan de realisatie daarvan.

Er zijn veel arbeidsmigranten in Nederland met name uit Oost Europese landen. Sluipenderwijs is het aantal dat in onze gemeente verblijft fors toegenomen. Samen met het bedrijfsleven en inwoners wordt er hard gewerkt aan goede oplossingen zodat ook zij op menswaardige wijze worden gehuisvest en ons bedrijfsleven zich kan blijven ontwikkelen. We koppelen dit aan een flinke verbeterslag in ons winkelgebied.

Het succes van Landall GreenParks Reeuwijkse Plassen heeft laten zien dat we zeer in trek zijn en bezoekers uit vele landen ons bezoeken. Vanuit een hernieuwd bewustzijn over onze kwaliteiten is er een film ontwikkeld over onze mooie dorpen en het Groene Hart. Blijft u na de toost aan het einde van mijn woorden nog even staan dan kunt u de film bewonderen.

Uw gemeente krijgt een nieuwzwembad. Zwembad De Kuil wordt opnieuw gebouwd.

Deze opsomming geeft een positief gevoel. Of we allemaal een positief gevoel hebben over het afgelopen jaar hangt zeer van de persoonlijke omstandigheden af. Wie in goede gezondheid leeft, weinig financiële zorgen heeft en het naar de zin heeft in het dorp waar men woont zal positief in het leven staan. Over het algemeen zijn we tevreden met het leven dat we leiden en behoren we tot de gelukkigste volkeren in de wereld. Wie dicht op het nieuws zit, of de toch wat sombere toon van onze koning over de gevoelstoestand die hij meent aan te treffen in ons land, zal al snel een andere conclusie trekken. Het negatieve nieuws overheerst en het positieve is kennelijk geen nieuws en lijkt daarmee niet aanwezig. En dat is dus een omkering van de werkelijkheid.

Wie onze lokale media volgt kan wekelijks lezen wat er allemaal gebeurt in onze gemeente. Het is een collage van hartverwarmende activiteiten van vele betrokken inwoners. De één is actief in één van de huizen van alles, de ander is taalmaatje voor een nieuwe Nederlander, de volgende zet een actie op voor een goed doel, weer iemand zorgt voor maaltijden voor diegene die weinig aandacht krijgen, of is vrijwilliger op de buurtbus, of geeft nieuwe energie en elan aan ons Zwembad De Fuut, of is trainer bij een sportvereniging. En dat allemaal met één doel: iedereen moet kunnen meedoen en zich thuis voelen in één van onze prachtige dorpen. Wie mensen ontmoet en zich daarmee verbonden voelt is een gelukkig mens. Wie aan de kant staat en zich niet gehoord voelt, voelt zich onbegrepen en waardeert het leven beduidend lager.

Maar als onze Koning dan zegt dat het steeds moeilijker is om elkaar te vinden dan wil ik hem met plezier uitnodigen hier in onze dorpen en laten zien dat we elkaar juist heel goed weten te vinden. En mocht dat nog onvoldoende zijn dan wil ik graag wijzen op de presentatie die hierna zal plaatsvinden over een nieuw initiatief; een platform voor de buurt: Het buurbook. Via een prachtige website kunt u met elkaar in contact treden. Ik laat het hierbij omdat de initiatiefnemers het zelf zullen toelichten. U vindt hen in de foyer. Dit is één van drie standjes die u daar aantreft met als thema: een nieuwe initiatief zoekt nemer. Inwoners zoeken hulp of advies en dat horen ze graag van u. De twee overige initiatieven zijn: Het Kennedybos en Hortus Populus. Ik nodig u uit om er langs te lopen en het gesprek aan te gaan.

Dames en Heren, Verbinding is wat mensen nodig hebben. Verbinding in hun directe leefverband, verbinding met de overige inwoners in de straat en verbinding met bewoners in hun buurt. We zoeken allemaal ons plekje in onze samenleving.

En daar waar de politici ook op landelijk niveau slechts de verschillen weten uit te vergroten lukt het lokaal vaak heel goed om de overeenkomsten te benadrukken. Dat mag misschien saai lijken maar levert mijn inziens veel meer op en is ook veel waardevoller.

De gemeente als lokale democratie is een goed middel tegen landelijk cynisme en afkeer van de politiek. En lokale politiek doet er toe. Niet om vanuit een ivoren toren te besluiten wat goed voor u als inwoners is. Nee geenszins.

Uw gemeenteraad heeft uitdrukkelijk gekozen voor verbinding met haar inwoners. Er zijn dit jaar meer dan ooit bewonersavonden, ontwerpavonden, informatieavonden, voorlichtingsavonden, gespreksmomenten geweest om met u de keuzes te maken. Avonden over: veiligheid, verkeerscirculatieplan, fairtrade, duurzaamheid, verbetering van het centrum, herinrichting van wegen en wijken en de gesprekken over het beheer van de buitenruimte in de dorpen.

We gaan voor de ontmoeting en de verbinding in plaats van de systemen en de regels. We willen graag dat mensen boven regels gaan en dat lokale initiatieven die ondersteuning krijgen die nodig is. Maar ook niet meer. Wat u zelf kunt zullen we niet overnemen of wegduwen. We geloven in de kracht van de samenleving maar we willen daar zijn de gemeente toegevoegde waarde heeft. Maar dan wel met u en niet over u.

Laat ik twee voorbeelden noemen:

Misschien heeft u inmiddels iets vernomen over de geluksagenda die we willen ontwikkelen. Dat gaat over vragen als: Hoe zorgen we met elkaar ervoor dat mensen tevreden zijn over hun leven. Natuurlijk daar ben je in beginsel zelf verantwoordelijk voor. Maar we zijn sociale wezens en wie eenzaam is kan dat soms moeilijk zelf doorbreken. Sturen op geluk betekent dat we bezien waar we elkaar kunnen helpen. Als ik dan over we praat dan bedoel ik niet alleen de gemeente maar juist ook de gemeenschap. Als ik zie wat Vota, Puree en Papierwinkel nu al betekent dan geeft dat de kracht van onze samenleving aan.

Tweede voorbeeld: het ontwikkelen van dorpsagenda’s.

We hebben prachtige dorpen en ieder dorp heeft zijn eigen kwaliteiten en zijn eigen vraagstukken. De gemeenteraad werkt niet vanuit een vastgelegd beeld voor de gehele gemeente, nee we werken juist per dorp. Wat speelt er in het dorp en wat heeft het dorp nodig. Ik zie op dat gebied dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet. Niet alleen op het gebied van het onderhoud van de buitenruimte per dorp maar ook met het opzetten van dorpsagenda’s. Wat vinden inwoners zelf belangrijk dat opgepakt moeten worden in hun dorp. Het afgelopen jaar is er in Nieuwerbrug aan den Rijn een eerste toekomstplan gemaakt. Er wordt nu gewerkt aan de uitvoering van dit plan. Ik zie dat ook ander dorpen dat voorbeeld nu volgen en toekomstvisies ontwikkelen. En dat geeft weer een nieuwe rol voor de gemeenteraad. Hoe verdelen we onze middelen over de dorpen en welke tijdsplanning hoort daarbij.

Ik hoop dat deze voorbeelden u een beeld hebben gegeven over het belang van het werk van een gemeenteraadslid.

Dit jaar mag u op 21 maart weer gaan stemmen voor de gemeenteraad. Ik roep u op dat ook allemaal te gaan doen. Een hoge opkomst verdient uw eigen lokale democratie. Juist omdat deze gemeenteraad en dit college stopt wil ik graag met hen gezamenlijk proosten op het nieuwe jaar.

Ik wil u hier in het prachtige Evertshuis waar zoveel aandacht is voor kunst en cultuur bedanken voor uw inzet in de afgelopen 4 jaren. En misschien nog wel meer met de resultaten die u met elkaar heeft bereikt. U heeft er gezamenlijk voor gezorgd dat het over de inhoud ging. U heeft de focus gelegd op het orde brengen van onze financiën, het onder de knie krijgen van het gehele sociale domein, de duurzaamheidsagenda stevig ontwikkeld en zoals gemeld de blik ver naar buiten gericht. Het was mij een voorrecht vier jaar lang uw voorzitter te zijn geweest.

Laten we met elkaar het glas heffen, met dank aan de firma Turkenbrug voor de prosecco.

Ik wens u allen een gezegend jaar toe, in goede gezondheid, met veel ontmoetingen en een verbondenheid met elkaar. Een gelukkig 2018 toegewenst.

Proost!

Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk (nieuws)